Parochiekerk Carolus Borromeus met neogotisch meubilair

Gemeente Ruiselede
Straat Brandstraat
Locatie Brandstraat zonder nummer (Ruiselede)

Parochiekerk Carolus Borromeus met kerkhof

Brandstraat zonder nummer, Ruiselede (West-Vlaanderen)

Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom (1797-1884) en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Clarysse (1814-1873) uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune (1821-1894).

Orgel kerk Sint-Carolus (wijk Doomkerke)

Ruiselede (Ruiselede)

De bouwer van het oorspronkelijk orgel is niet bekend; het dateert van rond 1870 (?). De huidige toestand vertoont een instrument dat misschien teruggaat op een orgel dat rond 1870 geconcipiëerd werd, maar verscheidene malen verbouwd werd. Evenueel kan het ook om tweedehandsmateriaal gaan dat pas later (rond 1900?) in Doomkerke belandde. Het enige concrete geschiedkundig gegeven is dat orgelbouwer J. Anneessens (Menen) enkele malen aan het orgel werkte. Het instrument is al sinds vele jaren in verval en onbespeelbaar.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de parochiekerk toegewijd aan Carolus Borromeus, met inbegrip van het neogotisch meubilair.

Waarden

De Sint-Caroluskerk met het neogotisch meubilair is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.