Beschermd cultuurhistorisch landschap

Parochiekerk Carolus Borromeus: kerkhof met hekken

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 11-06-1976 tot heden

ID
13399
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13399

Besluiten

Parochiekerk Sint-Carolus met neogotisch meubilair en kerkhof met omheining
definitieve beschermingsbesluiten: 11-06-1976  ID: 985

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat het kerkhof rond de parochiekerk toegewijd aan Carolus Borromeus, met inbegrip van de omheining.Waarden

Het kerkhof met omheining rond de Sint-Caroluskerk is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Parochiekerk Carolus Borromeus met kerkhof

Brandstraat zonder nummer (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl te midden een kerkhof, opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom (1797-1884) en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Clarysse (1814-1873) uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune (1821-1894).


Vallei van de Wantebeek met Vorte Bossen, Slangenbos en Schoonbergbos

Aalter (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied strekt zich uit langs de Wantebeek op grondgebied van de gemeenten Ruiselede (West-Vlaanderen) en Aalter (Oost-Vlaanderen). Ze loopt van gehucht Doomkerke (Ruiselede) tot vóór de kaarsrechte weg tussen Ruiselede en Aalter. Het is een gevarieerd gebied gelegen op een cuesta. Er liggen zowel landbouwgronden als historische bossen. In de vallei van de Wantebeek zijn de gronden voornamelijk als weiland in gebruik. Centraal ligt het Schoonbergbos-Slangenbos, dit was in de 17de eeuw - na een eerste ontginning vóór de 12de eeuw - als bos in gebruik. Het rechthoekige ontginningspatroon van de daaropvolgende ontginning is bewaard gebleven. Ten zuiden van het bos bevindt zich een (mogelijk 12de-eeuwse) boswal. Het gebied wordt gekenmerkt door typische graslanden langs de Wantebeek in het zuiden en door natte en droge bossen en akkerlanden binnen het historisch drevenpatroon in het noorden.