Huis Wyckhuyse

Geografisch pakket Roeselare en Ledegem

Beschrijving

Het neoclassicistisch herenhuis, genaamd Huis Wyckhuyse, is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis en haar interieur. De achterliggende tuin is niet in de bescherming als monument opgenomen.

Huis Wyckhuyse is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het herenhuis is typerend voor de levensstijl van een vroeg 20ste-eeuwse Roeselaarse industrieel.
Het woonhuis heeft een rijkelijk uitgevoerd natuurstenen gevelparement in eclectische stijl met sterke neorococo-inslag. Deze gevelverfraaiing uit 1913 gaat harmonisch over in het interieur met opmerkelijke traphal en fraai salon.

artistieke waarde

Het ijzersmeedwerk aan de voorgevel en in de traphal is omwille van het vakmanschap en de gedetailleerde uitwerking van de sierelementen representatief voor het oeuvre van de internationaal vermaarde Lierse kunstsmid Lodewijk Van Boeckel (1857-1944).

Huis Wyckhuyse

Hendrik Consciencestraat 40 (Roeselare)
Neoclassicistisch woonhuis van 1873-1874. Parement van witte natuursteen aangebracht in 1913 samen met toevoeging van halve bouwlaag; gebruik van blauwe hardsteen onder meer voor plint, deuromlijsting en balkon.