Hoeve Goed te Tollenaers: boerenwoning, schuur, stallen en wagenhuis

Geografisch pakket Marke

Beschrijving

De hoeve, zogenaamd Goed te Tollenaers, is beschermd als monument. De bescherming omvat het boerenhuis, de dwarsschuur met 18de-eeuwse kern, het wagenhuis en de stallen.

Waarden

De hoeve, zogenaamd Goed ter Tollenaers, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Als zijnde het centrum van het leen Tollenaer, afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk;
Als zijnde één van de belangrijkste hofsteden op het grondgebied van Marke, waarvan de oudste vermeldingen van de site teruggaan tot de 14de eeuw.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een vrij gaaf geheel. De U-vormige opstelling die reeds op 17de-eeuwse kaarten duidelijk herkenbaar is, bleef behouden;
Als zijnde visueel een zeer belangrijke site gelegen aan de huidige dorpskerngrens van Marke;
Als zijnde een vrij gaaf bewaarde hoeve met fraai l8de-eeuws woonhuis met typische witgekalkte voorgevel. De behouden dakconstructie met telmerken en de vlechtingen in de rechterzij gevel wijzen op de oudere kern van woning;
Omwille van de behouden typische opkamer met vloer van gebakken tegels en bewaarde balkroostering met moer-en kinderbalken; Omwille van de imposante schuur in kern teruggaand tot de l8de eeuwen uitgebreid in 1885 met een opvallend open wagenhuis met zuiltje tussen de twee getoogde openingen;
Het met zorg uitgewerkte wagenhuis met het zuiltje en rondboognissen wijst op het belang van de hoeve in de 19de eeuw en hoe dit in de architectuur werd veruitwendigd.

Als zijnde één van de oudste bewaarde historische hoeves van Marke.

Goed te Tollenaers

Preshoekstraat 180 (Kortrijk)
Historische hoeve, het "Goed ter Tollenaers" (zie naambord erfoprit), centrum van het gelijknamige leen afhankelijk van het grafelijk kasteel van Kortrijk. De oudste vermelding gaat terug tot 1365, wanneer Jan de Tolnaere eigenaar was. Tot 1585 bleef het leen en de hoeve in handen van de familie de Tolnaere. Daarna werd het goed aangekocht door Alard de Fourmentrou, een handelaar. De hoeve bleef eigendom van de familie tot 1669. In de 18de eeuw was de hoeve in het bezit van Jean-Baptiste de Ghellinck, "burgemeester" van Kortijk.