Teksten van Arbeiderswoningen Blauwputgang en handelsgebouw

Arbeiderswoningen Blauwputgang en handelsgebouw ()

De Blauwputgang is gelegen in de Diestsestraat, vlakbij de kruising met de Van de Timpelstraat, en bestaat uit twee reeksen van arbeidershuisjes uit circa 1850.

De Blauwputgang bestaat uit twee reeksen arbeidershuisjes (nummers 1-11) die dateren van rond 1850 en opgetrokken werden met twee bouwlagen en telkens twee traveeën, de deurtravee blind in de bovenbouw. Nummers 1-4 en 9-11 zijn afgedekt door pannen lessenaarsdaken; nummers 5-8 zijn opgevat als rug aan rug huizen, onder een pannen zadeldak. De deels verankerde bakstenen gevels zijn witgekalkt boven een gepikte plint en afgelijnd door zinken gootlijsten onder een licht overkragende dakrand. De rechthoekige, al dan niet gekoppelde deuren en de vensters zijn voorzien van - deels vernieuwde - houten bovendorpels en arduinen benedendorpels of lekdrempels.

Een overbouwde toegang in het gecombineerd breed- en diephuis aan de Diestsestraat biedt toegang tot de gang. Het bakstenen gebouw (met schaarse verwerking van zandsteen) is L-vormig ingeplant, is twee bouwlagen hoog onder met tichelen bedekte zadeldaken. Vermoedelijk is het einde 17de - begin 18de eeuw opgetrokken en later, tijdens de 19de en 20ste eeuw, gedeeltelijk aangepast en recent gerestaureerd.

De straatgevel heeft in twee traveeën aangepaste vensters - voormalige kruiskozijnen, de dubbele ontlastingsbogen getuigen hiervan - in bewaarde hoek- en negblokkenomlijsting met kwarthol profiel aan de dagkanten. De gevel is verder ook voorzien van muurankers met kram en krul en thans bedekte steigergaten. De gevelaflijning gebeurt door een overhoeks tandfries en vernieuwde houten kroonlijst, onderbroken voor het vrij imposante dakvenster met tuitgevel. Dit dakvenster heeft dezelfde vensteromlijsting en ontlastingssysteem van een tweeledige latei op zandstenen korbeeltjes. Boven het venster bevindt zich een klein rechthoekig luik en een balkgat in de top. De tuitgevel heeft vlechtingen en schouderstukken op zandstenen kraagstenen.

De begane grond is thans volledig opengewerkt met een winkelpui en sinds 1904 met een brede poortdoorgang binnen de deels behouden zandstenen omlijsting en twee ontlastingsbogen van de vroegere, nog tot 1859 aanwezige ordonnantie met smallere toegangsdeur tot de Blauwputgang en rechts een venstertravee. De gekasseide doorgang is overdekt met een houten zoldering met balken en sloffen.

De aangepaste witgekalkte achtergevel is verankerd en voorzien van ovale oculi en steekboogvensters in een rode bakstenen bandomlijsting. De lijstgevel van de haakse bouw heeft zelfde vensteropeningen en detaillering op de bovenverdieping, al is het voormalig kruiskozijn in zandstenen hoek- en negblokkenomlijsting met afgeschuind profiel aan de dagkanten in de benedenbouw hier bewaard. De gerestaureerde, deels bepleisterde bakstenen achterpuntgevel heeft een vlak omlijst steekbogig bovenvenster en rechthoekig benedenvenster met afgeschuinde dagkanten. Een laag muurtje en kleine annex sluiten aan op de achterbouw.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Leuven, Diestsestraat, beschermingsdossier stadsgezicht Blauwputgang/Diestsestraat 215 (ministerieel bestluit 23.07.1989).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 26858 (bouwvergunning 20.05.1859); 65688 (bouwvergunning 07.01.1904).
  • DE COOMAN M. 1980: De Leuvense gangen, onuitgegeven licentiaatverhandeling KU Leuven, 47-50.
  • MONDELAERS L. & VERLOOVE C. i.s.m. VAN ROY D., VAN DAMME M. & MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie Vlaams-Brabant. Leuven binnenstad. Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. VLB2 (onuitgegeven werkdocument).

historische, in casu architecturale waarde.

De Blauwputgang met arbeiderswoningen en het handelshuis met overdekte doorgang tot de gang te Leuven, zijn beschermd als stadsgezicht.