Beschermd monument

Eclectisch burgerhuis ontworpen door A. Callebert

Beschermd monument van 20-02-2002 tot heden
ID: 13410   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13410

Besluiten

Geografisch pakket Roeselare en Ledegem
definitieve beschermingsbesluiten: 20-02-2002  ID: 3813

Beschrijving

Het eclectisch burgerhuis is beschermd als monument. De bescherming omvat het burgerhuis, met inbegrip van het interieur en de veranda. De tuin en aanpalende garage zijn niet in de bescherming als monument opgenomen.Waarden

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een gaaf bewaard eclectisch herenhuis daterend uit 1903 welke binnenin de originele indeling en de oorspronkelijke aankleding in diverse stijlen, als onder meer neo-Lodewijk XVI en neo-Vlaamse renaissance, behouden heeft. Bovendien heeft het een indrukwekkende traphal onder een halfronde koepel. Ook de weliswaar eenvoudigere traphal van het personeel wordt door een koepel verlicht.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde relevant voor de levensstijl van de welvarende textielfabrikanten, in de casu de eigenaar van een blauwververij en een weverij in de Rondekomstraat. Het pand is tevens gelegen nabij de 19de- begin 20ste-eeuwse industriezone geconcentreerd rond de waterreservoirs, met name het Kleine Bassin (1862-1863) en de Ronde Kom (1882), die aangelegd werden omwille van de textielindustrie.
Typerend voor de tijdsgeest is ook de binneninrichting met luxueuze vertrekken voor de eigenlijke bewoners en analoge doch eenvoudigere ruimtes voor het personeel.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Eclectisch burgerhuis ontworpen door A. Callebert

Hugo Verrieststraat 26 (Roeselare)
Eclectisch enkelhuis naar ontwerp van architect A. Callebert (Roeselare) van 1903. Drie traveeën en twee bouwlagen onder combinatie van mansardedak en schilddak met vorstkam boven de rechter venstertravee.