Heilige Theresiakapel

Geografisch pakket Marke

De Heilige Theresiakapel is beschermd als monument.

De Heilige Theresiakapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een kapel met uitgesproken neorenaissancegevel, getypeerd door de halsgevel met driehoekig fronton en topkruis en de zuilen met topvazen. Opmerkelijk is tevens het altaar met ingewerkte graftombe en het fraai uitgewerkte tabernakel met imitatie-marmerschilderingen;
Als zijnde een kapel met grote omvang en als dusdanig zeldzaam voor de streek rond Kortrijk waar de bedehuisjes voornamelijk behoren tot het type van de kleine veld- of wegkapelletjes.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een kapel met een beeldbepalende ligging in het centrum van Marke, gelegen tegenover de Preshoekstraat.

volkskundige waarde

Als zijnde een kenmerkend voorbeeld van een kapel, opgericht op initiatief van de H. Hartbond als dankbetuiging voor de H. Theresia van Lisieux, getuigen hiervan zijn de verschillende marmeren plaatjes met dankbetuigingen die op het altaar staan.

Vagevuurstraat (Kortrijk)
Kapel, toegewijd aan de Heilige Theresia van Lisieux, opgetrokken in 1927 (zie cartouche boven deuropening) op initiatief van de Heilig Hartbond. Bedehuis met bepleisterde en witgeschilderde neorenaissancegevel met rondboogdeur geflankeerd door zuilen met topvazen. Halsgevel met bekronend driehoekig fronton en kruis. Onder het fronton, wapenschild in een cartouche met rolwerk.