Eclectische villa

Geografisch pakket Roeselare en Ledegem

Beschrijving

De eclectische villa is beschermd als monument. De bescherming omvat beide delen van de in 1921 opgesplitste villa, met inbegrip van de in 1934 toegevoegde keuken, veranda en garage.

De villa is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De stadsvilla uit het begin van de 20ste eeuw heeft een interessante volumewerking door het gebruik van een inspringend volume, bow windows en een portiek bekroond met een balkon. De gevels worden getypeerd door het afwisselend gebruik van diverse kleuren van baksteen, waarbij een onderscheid gemaakt wordt in de hoofdkleur tussen de voorgevel en de overige gevels. De arduinen versiering is verfijnd uitgewerkt.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een fraaie stadsvilla uit het begin van de 20ste eeuw, die representatief is voor de toenmalige residentiële Barnumwijk en die beeldbepalend is voor het straatbeeld.

Eclectische villa

Stationsdreef 136-138, 138A (Roeselare)
Vrijstaande villa in eclectische stijl naar verluidt gebouwd circa 1902-1903. Oorspronkelijk voorzien als ééngezinswoning, in 1921 gesplitst in twee delen bij de wederopbouw naar ontwerp van architect Valère Duyvewaardt (Roeselare). In 1934 toevoeging van keuken, veranda en garage aan rechterzijde.