Art-decoburgerhuis en magazijn

Geografisch pakket Roeselare en Ledegem

Het art-decoburgerhuis en aanpalend magazijn zijn beschermd als monument.

Waarden

Het magazijn en herenhuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een samenstel van herenhuis en magazijn naar ontwerp van architect E. Apers uit 1922-1923. Het zijn uitingen van de vroege art deco met reminiscenties aan de art nouveau. De typerende 'klassieke vormentaal' wordt gecombineerd met 'moderne' constructiesystemen zoals skeletbouw, betonnen portieken en vloeren en ijzeren spanten. Het geheel kan aanzien worden als een 'Gesammtkunstwerk' waarbij het interieur van het woonhuis uit de stijl van de gevels voortvloeit.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een imponerend geheel van magazijn en woonhuis, dat beeldbepalend is voor het Stationsplein.

Stationsplein 31-32 (Roeselare)
Art-decowoonhuis en magazijn voor rijtuig- en auto-carrosserie-artikels, gesigneerd "Ernest Apers Architekt" (zie gevelsteen woonhuis) naar ontwerp van 1922 en 1923.