Notariswoning ontworpen door E. Apers

Beschermd monument van 20-02-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Roeselare
Deelgemeente Roeselare
Straat Henri Horriestraat
Locatie Henri Horriestraat 51 (Roeselare)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/36015/621.1
  • OW001534

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Notariswoning ontworpen door E. Apers

Henri Horriestraat 51, Roeselare (West-Vlaanderen)

Hoekpand met woning en notariskantoor in 1930 ontworpen door E. Apers (Roeselare) voor F. Ameye; twee bouwlagen en zolderverdieping onder pannen mansardedak.

Beknopte karakterisering

Typologienotariswoningen
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

De notariswoning ontworpen door E. Apers is beschermd als monument.

Waarden

De notariswoonst is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een typisch voorbeeld van de art-deco-architectuur uit de jaren 1920 door architect E. Apers, representatief omwille van de decoratieve baksteenarchitectuur gecombineerd met geometrische motieven van reliëfs en smeedwerk. Het decoratieve van de gevels wordt benadrukt door het afwisselend materiaalgebruik. Het geheel is als een totaalkunstwerk ontworpen waarbij de hang naar versiering ook uit het interieur blijkt. Het spel tussen geometrische vormen en decoratieve motieven in de centrale traphal is hiervoor exemplarisch. De rookkamer vormt een opvallende uiting van chinoiserie tijdens het interbellum. De parketvloeren zijn opmerkelijk en zijn tevens in alle ruimten verschillend. Het totaalconcept, zoals de architect het bedoelde, bleef behouden.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde sinds de bouw een notariswoonst met bijhorend kantoor dat wegens haar hoekligging beeldbepalend is voor de omgeving.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.