Pastorie Sint-Salvatorparochie met ommuring

Gemeente Tienen
Straat Schoolpad
Locatie Schoolpad 43 (Tienen)

Pastorie Sint-Salvatorparochie

Schoolpad 43, Tienen (Vlaams-Brabant)

Dubbelhuis, tweeënhalve bouwlaag hoog, geflankeerd door twee éénlaagse bijgebouwen met rechts een wagenstalling, omheiningsmuur, gebouwd in 1741 verbouwd rond 1840.

De bescherming als monument betreft de pastorie en de omheiningsmuur van de tuin.

De pastorie met ommuring is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Meer bepaald de esthetische waarde van de pastorie van Hakendover met inbegrip van de ommuring wordt omschreven als een typologisch gaaf bewaard voorbeeld van een nog volledig ommuurde, vrij ruime classicistische plattelandspastorie uit 1840, in de vorm van een momenteel volledig gecementeerd, twee en een halve bouwlaag hoog dubbelhuis, geflankeerd door lagere annexen. De identiek opgevatte, symmetrische voor- en achtergevel omsluiten een bescheiden 19de-eeuws interieur met daarnaast een kamerinrichting uit de eerste bouwcampagne (1741) met rode tegelvloer, stucplafond en een gestucte en beschilderde schouwmantel versierd met rocaillemotieven.