Stadswoning met restant van Brouwershuis

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Stadswoning opgevat als een breedhuis met lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen, met bepleisterde voorgevel uit de 19de eeuw, doch oudere kern met haaks schilddak. Volgens archiefstukken zou het zogenaamde Brouwershuis zich op deze plaats bevonden hebben, namelijk in 1795 verkocht en verdeeld in twee panden: het pand langs de Zwartezustersstraat werd ingericht als herberg Het Brouwershuis en het pand in de Jonkvrouw Mattestraat werd onder meer gebruikt als openbare verkoopzaal, vergaderzaal van de vrijmetselaarsloge, werkplaats en nu opslagplaats. De voormalige vergaderzaal van de Brouwers behoudt een gesigneerd en gedateerd stucplafond "Jan Hanssche: / 1673".

Jonkvrouw Mattestraat 1, 1A, Zwartezustersstraat 4 (Gent)

Stadswoning met lijstgevel