Hoeve Jezuïetengoed: kapel

Geografisch pakket Aalbeke

De kapel bij de voormalige hoeve, genaamd Jezuïetengoed, is beschermd als monument.

Waarden

De kapel horende bij het Jezuïetengoed is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een kapel met gaaf bewaard en volledig beschilderd neogotisch interieur met talrijk gebruik van sjabloonschilderingen op de wanden en op de houten beplanking van de zoldering.

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een kapel met twee bouwlagen, deels ingewerkt in het boerenhuis van de hoeve, zogenaamd 'het Jezuïtengoed'. Opmerkelijk is tevens het gaaf bewaarde en volledig neogotische beschilderde interieur met sjabloonschilderingen;
Als zijnde een representatief voorbeeld van een grote kapel waarvan het altaar en de bidplaats van elkaar gescheiden zijn door een ijzeren hek.

volkskundige waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van een kapel opgetrokken in 1900 op privé-initiatief van de familie Lemahieu uit Knokke-Heist, de toenmalige eigenaars van de hoeve.

Hoeve Jezuïetengoed

Lauwsestraat 19 (Kortrijk)
Historische hoeve zogenaamd "Jezuïetengoed". De naam verwijst naar het feit dat de hoeve in het ancien régime eigendom was van de paters jezuïeten van Rijsel.