Boerenarbeiderswoning

Geografisch pakket Aalbeke

De boerenarbeiderswoning is beschermd als monument.

Het boerenarbeidershuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een bewaard boerenarbeidershuis uit het eind van de 18de - begin 19de eeuw met typerende kenmerken zoals het zeldzame bewaarde rieten dak en de aandaken met vlechtingen. Het interieur behield haar balkenconstructie met moer-en kinderbalken;
Als zijnde één van de zeldzame authentieke bewaarde voorbeelden van typische landelijke bebouwing in een gebied dat sterk onderhevig is aan verkavelingen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een voorbeeld van de leefwijze van de boerenarbeiders op het eind van de 18de eeuw - begin 19de eeuw.

Preisbergstraat 11 (Kortrijk)
Dieper in gelegen en schuin op de straat ingeplant huisje uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw. Op het primitief kadasterplan daterend van 1835 wordt het huisje reeds weergegeven.