Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Ensemble van villa's met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Klemskerke

Beschrijving

Het ensemble van villa's naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent) te Vlissegem, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De woningen met hun omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde

Is de omvattende bescherming van

Dubbelvilla Stella Maris en Sauvegarde

Rembrandtlaan 18-19 (De Haan)
Villa, samen met de nummers 10 tot 17 gebouwd in traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning, gedateerd "1926", is gebouwd voor één van zijn vrienden René De Cramer.

Viergezinswoning

Rembrandtlaan 14-17 (De Haan)
Samengestelde villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning ter hoogte van nummers 15, 16 en 17 gedateerd "1927".

Villa Roodkapje

Rembrandtlaan 10 (De Haan)
Villa, samen met de nummers 11 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); gebouwd voor de aannemer.

Villa Rusthave

Rembrandtlaan 12 (De Haan)
Villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); huidige woning, in de geveltop gedateerd "1926", gebouwd voor zijn vriend Oscar Sinia.

Villa Zeemeermin

Rembrandtlaan 13 (De Haan)
Villa, samen met de nummers 10-19, gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept, tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent).

Villa Zonnewijzer

Rembrandtlaan 11 (De Haan)
Villa, samen met de nummers 10 tot 19 gebouwd in de traditionele landelijke stijl naar "Vlaams" concept tussen 1924-1927 naar een ontwerp van architect Valentin Vaerwyck (Gent); gebouwd voor de architect zelf.

De Haan Concessie

Albertlaan, Bilderdijklaan, Bretoenselaan, Camôeslaan, Carlierlaan, Cellinilaan, Cervanteslaan, Christianalaan, Christianaplein, Clementinalaan, Colinetlaan, Dantelaan, Duinenpad, Dürerhelling, Dürerlaan, Ensorlaan, Fierens-Gevaertlaan, Goethehelling, Goethelaan, Gracialaan, Guido Gezellelaan, Holbeinlaan, Jean d'Ardennelaan, Jordaenslaan, Justus Lipsiuslaan, Koninklijk Plein, Koninklijke Baan, Leopoldlaan, Leopoldplein, Louisalaan, Maria-Hendrikalaan, Marie-Josélaan, Memlinglaan, Mercatorlaan, Miltonlaan, Montaignelaan, Murillolaan, Normandiëlaan, Orteliuslaan, Popplaan, Prins Boudewijnlaan, Prins Karellaan, Prins Umbertolaan, Prinses Astridlaan, Prinses Josephinelaan, Quinten Matsijslaan, Raffaëllaan, Rembrandtlaan, Rubenslaan, Schillerlaan, Shakespearelaan, Spreeuwenlaan, Tenierslaan, Tollenslaan, Tramlijn-Oost, Vader Catslaan, Van Eycklaan, Van Maerlantlaan, Velasquezlaan, Velasquezpad, Vondellaan, Waterkasteellaan, Zeedijk-De Haan (De Haan)
Villawijk in de badplaats De Haan, die begrensd wordt door de Noordzee (noorden), de gedeeltelijk beboste duinstroken (noordoosten en zuidwesten) en de Nieuwe Rijksweg (N34e) (zuiden).