Tentoonstellingspaviljoen Expo 58

Paviljoen van Expo 58

Het voormalig paviljoen van Expo 58 is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig paviljoen van Expo 58 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde één van de twee hoofdgebouwen van het paviljoen voor stedenbouw op de wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel. Het paviljoen werd ontworpen door de architecten Robert Goffaux en Vandenberghe. De hoofdstructuur die bestaat uit zes zogenaamde 'glulam'-spanten (gelijmde gelamelleerde houten liggers en boog spanten) werd gefabriceerd door de 'Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene' en werd na 1958 heropgericht te Kortrijk door De Coene, als refter en feestzaal voor het personeel van zijn fabriek;
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een gebouw waarvan de structuur is opgetrokken in houten 'glulam'-spanten van de 'Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene';
Als zijnde één van de 27 paviljoenen waaraan de Kunstwerkstede meewerkte op de wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel;
Als zijnde een zeldzame materiële getuige van de architectuur van de Wereldtentoonstelling van 1958;
Als zijnde een representatief voorbeeld van de vooruitstrevende jaren 1950-architectuur.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een getuige van de grote rol die de door De Coene ontwikkelde 'glulam'-spanten hebben gespeeld in de architectuur van Expo 58;
Als zijnde een realisatie van de 'Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene', één van de belangrijkste bedrijven van Kortrijk. Bovendien is het paviljoen één van de laatste materiële getuigen van de fabriek (voormalige refter en feestzaal). Het bedrijf speelde een vooraanstaande rol in de economie van Kortrijk en Vlaanderen.

historische waarde

Als zijnde een zeldzame materiële getuige van de Algemene en Internationale Wereldtentoonstelling van 1958, de zogenaamde Expo 58, de grootste naoorlogse onderneming in België.

Pottelberg (Kortrijk)
In oorsprong één van de twee hoofdpaviljoenen van de Groep Stedebouw op de wereldtentoonstelling van 1958 te Brussel, de "Expo '58". Het paviljoen wordt ontworpen door de architecten Robert Goffaux en Vandenberghe en opgetrokken door de "Kortrijkse Kunstwerkstede gebr. De Coene". Stedebouw groepeerde drie gebouwen en de Eterniettoren, onderling verbonden met een passerelle in open lucht, van waarop een zicht werd geboden op de maquette van de ideale stad voor 30.000 inwoners.