Oorlogsmonument met grafkelder

Beschermd monument van 26-03-2010 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ruiselede
Deelgemeente Ruiselede
Straat Markt
Locatie Markt zonder nummer (Ruiselede)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/37015/607.1
  • OW003035

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Oorlogsmonument met grafkelder

Markt zonder nummer, Ruiselede (West-Vlaanderen)

In een plantsoen. Aangelegd en opgericht in september 1923. Uitgevoerd door Aloïs De Beule uit Gent geplaatst op een heuveltje met rotsblokken en begroeiing. Arduinen heldenhuldekruis op vierkante sokkel.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het oorlogsmonument met inbegrip van de grafkelder.

Waarden

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Ruiselede met inbegrip van grafkelder is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als zijnde een sprekend oorlogsgedenkteken van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule. De voorstelling op het gedenkteken is vrij complex: een overwinningsgodin met laurierkrans ontfermt zich over een gewonde soldaat, die op het puin rust. Zowel de idee van overwinning als oorlogsleed worden benadrukt. De centrale heldenhuldezerk verleent het gedenkteken een extra dimensie van Vlaamsgezindheid. Ook de opgeëiste arbeiders komen sculpturaal aan bod, op een bronzen reliëfplaat op de achterzijde van het gedenkteken.

historische waarde

Als zijnde een gemeentelijk oorlogsgedenkteken dat als praalgraf fungeert. Het gemeentelijke oorlogsgedenkteken van Ruiselede werd geplaatst op een grafkelder, die voor de oorlogsslachtoffers werd gegraven en ingericht. Dit gedenkteken met grafkelder werd opgetrokken op een centrale plaats op het voormalige kerkhof, dat omgevormd werd tot een 'sieraadtuin'. Dergelijke praalgraven voor gemeentelijke oorlogsslachtoffers zijn zeldzaam.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.