Oorlogsgedenkteken met grafkelder

Oorlogsmonument met grafkelder

De bescherming als monument omvat het oorlogsgedenkteken met inbegrip van de grafkelder.

Waarden

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Ruiselede met inbegrip van grafkelder is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

historische waarde

Als zijnde een gemeentelijk oorlogsgedenkteken dat als praalgraf fungeert. Het gemeentelijke oorlogsgedenkteken van Ruiselede werd geplaatst op een grafkelder, die voor de oorlogsslachtoffers werd gegraven en ingericht. Dit gedenkteken met grafkelder werd opgetrokken op een centrale plaats op het voormalige kerkhof, dat omgevormd werd tot een 'sieraadtuin'. Dergelijke praalgraven voor gemeentelijke oorlogsslachtoffers zijn zeldzaam.

artistieke waarde

Als zijnde een sprekend oorlogsgedenkteken van de hand van de Gentse beeldhouwer Aloïs De Beule. De voorstelling op het gedenkteken is vrij complex: een overwinningsgodin met laurierkrans ontfermt zich over een gewonde soldaat, die op het puin rust. Zowel de idee van overwinning als oorlogsleed worden benadrukt. De centrale heldenhuldezerk verleent het gedenkteken een extra dimensie van Vlaamsgezindheid. Ook de opgeëiste arbeiders komen sculpturaal aan bod, op een bronzen reliëfplaat op de achterzijde van het gedenkteken.

Markt (Ruiselede)
Oorlogsgedenkteken op een grafkelder uit 1923 naar ontwerp van Aloïs De Beule uit Gent. Het gedenkteken bestaat uit een beeldengroep met hardstenen heldenhuldekruis, een gewonde soldaat op het puin en een engel.