Gemeentehuis Ruiselede

Gemeente Ruiselede
Deelgemeente Ruiselede
Straat Markt
Locatie Markt 1 (Ruiselede)

Markt 1, Ruiselede (West-Vlaanderen)

Gemeentehuis van Ruiselede, gebouwd tussen 1873 en 1876 naar plannen van architect Henri de Fernelmont. Maakt bij K.B. van 08/04/1981 deel uit van een beschermd dorpsgezicht en wordt als monument beschermd bij B.V.E. van 28/07/1983. Opgetrokken in een zuivere, profane neogotiek.

De bescherming als monument omvat het gemeentehuis van Ruiselede.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het gemeentehuis van Ruiselede als volgt werd gemotiveerd: "het gemeentehuis, gelegen Markt 1, als merkwaardig voorbeeld van een gemeentehuis in neogotische stijl, gedateerd 1873-1876, waarbij het beeldhouwwerk een aanzienlijke plaats inneemt".

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000460, Gemeentehuis, advies KCML (1983).

Het gemeentehuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de: