Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Sint-Blasius met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhofafsluiting, omgeving, kerkhof met bomenrij, pastorie met tuin en wal, woonhuis en herberg In de Witten Doorn

Beschrijving

De bescherming omvat het reeds als monument beschermde parochiekerk Sint-Blasius met de ruime omgeving.

Waarden

De omgeving van de Sint-Blasiuskerk, omvattende het kerkhof met bomenrij, de pastorie met tuin en wal, het hiernaast gelegen woonhuis en de herberg In de Witten Doorn, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Dorpsweide met restant van Duitse batterij

Warvinge (De Haan)
In de dorpsweide ligt een restant van de Duitse batterij van Vlissegem uit de Tweede Wereldoorlog.

Elektriciteitscabine

Warvinge (De Haan)
Elektriciteitscabine uit het interbellum, ingeplant tegen de kerkhofmuur. Vierkant gebouwtje opgetrokken in oranje baksteen onder plat dak.

Herberg en brouwerij

Warvinge 33-35 (De Haan)
Herberg In den Witten Doorn, gedateerd 1803 met voormalige brouwerij 't Brouwershof. Langgestrekte samenstel van herberg met opkamer en brouwerij van anderhalve bouwlaag in verankerde baksteen onder zadeldak, met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint. Achterliggende, gekasseide binnenkoer.

Onderpastorie

Dorpsplaats 6 (De Haan)
Mogelijk onderpastorie met achterliggende ommuurde tuin.

Oorlogsgedenkteken

Dorpsplaats (De Haan)
Gedenksteen voor de militaire en burgerlijke slachtoffers gevallen tijdens de beide wereldoorlogen.

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof

Neoclassicistische kerk, ingeplant bij de Dorpsplaats, ten westen van de Warvinge en omgeven door een ommuurd kerkhof met graftekens. Deels bewaard omlopend bakstenen pad in visgraatverband.

Pastorie Sint-Blasiusparochie met tuin

Dorpsplaats 5 (De Haan)
Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat de site met kerk, pastorie en dorpsplaats afgebeeld binnen een rechthoekig, omhaagd perceel ten oosten afgebakend door het verloop van de Dorpzwin.