Parochiekerk Heilige Kruisverheffing: koor en sacristie

Beschrijving

De toren van de Parochiekerk van de Heilige Kruisverheffing te Wenduine werd reeds beschermd op 19-04-1937. Op 03-02-1983 is deze bescherming uitgebreid tot de bescherming van het koor en de sacristie.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van het koor en de sacristie van de Heilige Kruisverheffingskerk als volgt werden gemotiveerd: ”De sacristie is een overwelfd gebouw deels opgericht met grote baksteen-moefen. Het koor werd circa 1650 heropgericht na de verwoesting door de Beeldenstormers, en is een typisch voorbeeld van een driebeukig hallekoor.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000441, Kerk H. Kruisverheffing (monument), advies KCML (1983).

Waarden

De kerk Heilige Kruisverheffing (koor en sacristie) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Parochiekerk Heilige Kruisverheffing

Kerkstraat 87 (De Haan)
De kerk is gewijd aan het Heilig Kruis, de kruisdevotie en bedevaart ontstaan in de 16de eeuw. In oorsprong een gotische kerk, mogelijk opklimmend tot midden 13de eeuw, gevolgd door een grote bouwcampagne midden 17de eeuw en later, typisch voor de Vlaamse kustkerken, uitgebreid met een neogotisch schip naar ontwerp van Alphonse De Pauw van 1906. De plattegrond ontvouwt een georiënteerde, driebeukige hallenkerk op nagenoeg rechthoekig grondplan met achtzijdige vieringtoren; een schip van vier traveeën, een pseudotransept van één travee en een koor van vier ongelijke traveeën met vlakke apsis. Sacristie, stook- en bergplaatsen bevinden zich in de zuidoostelijke aanbouw.