Villa Elza en villa Malvina

Beschermd monument van 12-03-2010 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Haan
Deelgemeente Wenduine
Straat Zeedijk-Wenduine
Locatie Zeedijk-Wenduine 68, Zeedijk-Wenduine 69 (De Haan)
Alternatieve naam Villa Wadi en villa Malvina

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/35029/319.1
  • OW002667

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Villa Elza en villa Malvina

Zeedijk-Wenduine 68, 69, De Haan (West-Vlaanderen)

Eclectische villa's met lichte art-nouveau-inslag. Baksteenbouw van één travee en drie bouwlagen op verhoogde begane grond.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De eclectische villa's Elza en Malvina te Wenduine, zijn beschermd op 22-12-2005. Op 12-03-2010 werden de woorden "voor dienstpersoneel" uit het beschermingsbesluit geschrapt.

Waarden

Tweelingvilla is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische waarde en sociaal-culturele waarde:
Deze tweelingvilla is een uniek document voor het elitair toerisme van voor de Eerste Wereldoorlog. Deze eerste periode van het kusttoerisme wordt gekenmerkt door een aristocratisch en individueel toerisme met hotels en villa's als logiesvorm. De bewaarde aanbouwen voor dienstpersoneel aan achterzijde en de kelderverdieping met keuken, verwijzen tevens naar het elitair karakter van deze vakantiewoningen.
Het betreft een enig restant van het 19de-eeuwse - begin 20ste-eeuwse zeefront van onze kust; dit intussen verdwenen uniek geheel werd getypeerd door een grote differentiatie van bouwstijlen, waar alle neostijlen aan bod kwamen.
Deze villa's werden geconcipieerd in functie van hun geografische ligging, rekening houdend met de volgende voorwaarde: het genieten van de zeelucht op een schaduwrijk terras en van het uniek vergezicht; vandaar het overdekte terras en de ruime woonruimte op de bel-etage, gelijk aan de volledige perceelbreedte.
De tweelingvilla vertoont daarenboven een verzorgde eclectische gevel met onder meer neoclassicistische elementen en een lichte art nouveau inslag. De achtergevels worden getypeerd door een uitgewerkt parament van rode sierbaksteen in afwisseling met gele en witte sierbaksteen.
Het interieur (nr. 68) bleef volledig bewaard zowel naar indeling als naar afwerking. De volgende interieurelementen bleven bewaard: de vloerenbekleding als plankenvloeren en granito, de deuren met omlijstingen, de muurkasten, de trappen, een marmeren schouw, het hang- en sluitwerk, de stucplafonds (deels beschadigd) .

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.