Rijksopvoedingsgesticht: hoofdgebouw

Beschermd monument van 14-10-1976 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ruiselede
Deelgemeente Ruiselede
Straat Bruggesteenweg
Locatie Bruggesteenweg 130 (Ruiselede)
Alternatieve naam Rijksweldadigheidsschool; Rijksheropvoedingsgesticht; Gemeenschapsinstelling voor Bijzondere Jeugdbijstand

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/37012/306.1
  • OW001167

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134, Ruiselede (West-Vlaanderen)

Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het hoofdgebouw van het voormalig Rijksopvoedingsgesticht, in oorsprong gebouwd als suikerraffinaderij. De overige gebouwen van het complex werden op 5 maart 2001 bij ministerieel besluit als monument beschermd. Het complex is gelegen in het beschermd landschap van het Rijksopvoedingsgesticht en zijn omgeving (KB van 14 oktober 1976) en in het landschap Sint-Pietersveld (MB van 24 juni 2002).

Waarden

Het hoofdgebouw van het Rijksopvoedingsgesticht is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.