Hoeve Rood Huis: boerenwoning, poort en schuur

Hoeve Rood Huis met omgeving

Beschrijving

De boerenwoning, poort en schuur van de historische hoeve zogenaamd Rood Huis te Nieuwkapelle, zijn beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de monumenten als volgt werden gemotiveerd:

”Historische waarde: als gebouwen uit de late 16de - begin 17de eeuw die in de onmiddellijke omgeving van het IJzerfront de Eerste Wereldoorlog overleefden.”

"Grote architectuurhistorische, artistieke en oudheidkundige waarde: zeldzame overblijfselen van een herenhoeve uit de late 16de - begin 17de eeuw, gebracht in fraai baksteenmetselwerk en met een merkwaardig dakgebinte over het woonhuis."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000447, Woonhuis, ingangspoort en schuur van de hoeve Rood Huis (monument) en de directe omgeving van de hoeve en het overblijvende deel van de omwalling (dorpsgezicht), advies KCML (1983).

Waarden

De hoeve Rood Huis en meer bepaald het woonhuis, de poort en de schuur, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hoeve Rood Huis

Alveringemstraat 15 (Diksmuide)
Achterin gelegen historische hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom een geasfalteerd erf. Monumentale vrijstaande poorttoegang opgetrokken in gele en rode baksteen. Boerenwoning van zes traveeën en twee bouwlagen. Wellicht van eind 16de - begin 17de eeuw. Bakstenen dwarsschuur met verhoogde schuurpoort en rechts geïncorporeerd wagenhuis. Oorspronkelijke omwalling gedempt met uitzondering van één gedeelte.