Beschermd cultuurhistorisch landschap

Rijksopvoedingsgesticht en omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

ID
13465
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13465

Besluiten

Rijksopvoedingsgesticht: hoofdgebouw en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 14-10-1976  ID: 1060

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als landschap omvat het voormalig Rijksopvoedingsgesticht en de omgeving, met inbegrip van enkele personeels- en directeurswoningen. Het hoofdgebouw werd in hetzelfde koninklijk besluit als monument beschermd. Op 5 maart 2001 werden bij ministerieel besluit de overige gebouwen van het complex als monument beschermd.



Waarden

Het Rijksopvoedingsgesticht en de omgeving is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Rijksopvoedingsgesticht en omgeving

Bruggesteenweg (Ruiselede), Sint Pietersveld, Vagevuurstraat (Wingene)
Het voormalig Rijksopvoedingsgesticht ontstond circa 1836 als suikerraffinaderij en werd rond het midden van de 19de eeuw omgevormd tot onderwijsinstelling. De omgeving heeft een landelijk karakter en wordt gekenmerkt door graslanden.

Is de omvattende bescherming van

Bediendenwoningen

Vagevuurstraat 21-23 (Wingene)
Vrijstaande gekoppelde woningen volgens het kadaster in 1918 gebouwd. Spiegelbeeldschema van twee traveeën breed, twee bouwlagen en kelderverdieping onder een pannen zadeldak. Hogere middentravee afgewerkt met een puntgevel voorzien van pseudovakwerk. Op de begane grond driezijdige erkeruitbouw.


Directeurswoning

Vagevuurstraat 31 (Wingene)
Vrijstaande woning, volgens het kadaster gebouwd in 1900. Ruime beboste tuin aan de straatzijde afgebakend door lage muur met decoratief hekwerk. Hoofdvolume onder een pannen zadeldak, centraal voorzien van een dakkapel. Op de begane grond een gevelbrede driezijdige erkeruitbouw. Rechts een volume bovenaan afgewerkt met kantelen.


Directeurswoningen

Vagevuurstraat 17-19 (Wingene)
Vrijstaande gekoppelde woningen volgens het kadaster in 1918 gebouwd. Spiegelbeeldschema van twee traveeën breed en twee bouwlagen en kelderverdieping onder een pannen zadeldak. Hogere middentravee afgewerkt met een puntgevel voorzien van pseudovakwerk. Op de begane grond driezijdige erkeruitbouw.


Personeelswoningen

Vagevuurstraat 25-27 (Wingene)
Vrijstaande gekoppelde woningen volgens het kadaster in 1918 gebouwd. Spiegelbeeldschema van twee traveeën breed en twee bouwlagen en kelderverdieping onder een pannen zadeldak. Hogere middentravee afgewerkt met een puntgevel voorzien van pseudovakwerk. Op de begane grond driezijdige erkeruitbouw.


Personeelswoningen

Vagevuurstraat 33-35 (Wingene)
Gekoppelde woning, volgens het kadaster gebouwd in 1918. Spiegelbeeldschema van twee traveeën breed en twee bouwlagen en kelderverdieping onder een pannen zadeldak. Hogere middentravee afgewerkt met een puntgevel voorzien van pseudovakwerk.


Rijksopvoedingsgesticht en Penitentiair Landbouwcentrum

Bruggesteenweg 128-134 (Ruiselede)
Groot complex gelegen op het Sint-Pietersveld van de Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdbijstand leefgroep "De Zande", voorheen het Rijksopvoedingsgesticht, het Penitentiair Landbouwcentrum en bezoekerscentrum. Oorspronkelijk in 1836 opgericht als suikerfabriek.


Tribune

Sint Pietersveld (Wingene)
Bakstenen constructie op rechthoekige plattegrond. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een centrale bordestrap. Afgewerkt met buisleuning.


Villa

Vagevuurstraat 29 (Wingene)
Vrijstaande villa, volgens het kadaster gebouwd in 1911. Onregelmatige plattegrond, gevormd door erkeruitbouwen. Links uitspringend volume van vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een pannen schilddak. Rechts inspringend gedeelte van één travee breed en twee bouwlagen hoog onder een pannen schilddak.


Villa

Bruggesteenweg 124 (Ruiselede)
Alleenstaande woning gelegen in een ruime en omhaagde tuin. Volgens kadastergegevens opgetrokken in opdracht van de staat circa 1887 als "huis van den meestergast der hervormingschool".

Is de gedeeltelijke bescherming van

Bulskampveld en Sint-Pietersveld

Beernem (Beernem), Hertsberge (Oostkamp), Ruiselede (Ruiselede), Wingene (Wingene)
Het provinciaal domein Bulskampveld verwijst in zijn benaming naar een (nu verdwenen) uitgestrekt middeleeuws heidegebied ten zuiden van Brugge in zandig Binnen-Vlaanderen. Voor wie er nu rondloopt, vallen de bossen en de statige dreven op, die in een strak dambordvormig patroon liggen. Maar zo is het niet altijd geweest. De geometrisch aangelegde drevenstructuren zijn het resultaat van een volledig make-over van het heidelandschap met veldvijvers uit het einde van de 18de en het begin van de 19de eeuw. In die periode verschenen ook verschillende kasteeldomeinen in het gebied, waaronder het kasteeldomein Bulskampveld/Lippensgoed het belangrijkste is.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rijksopvoedingsgesticht en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13465 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.