Architectenwoning Jules Vercoutere

Geografisch pakket Izegem

De bescherming als monument omvat de neogotische architectenwoning van Jules Vercoutere.

Waarden

Architectenwoonst Van Jules Vercoutere van 1898 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
- als zijnde een neogotische architectenwoonst van 1898 naar ontwerp van Jules Vercoutere, die beeldbepalend is in het straatbeeld van de Baron de Pélichystraat door haar monumentaliteit en haar rijk uitgewerkte gevel met oog voor detail.
- als zijnde een representatief voorbeeld van de eind 19de-eeuwse architectuur in Vlaanderen, met voorkeur voor neostijlen en meer bepaald de neogotiek.
- als zijnde typisch voor de tijdsgeest, door de variatie aan stijlen en de luxueuze binneninrichting.

Baron de Pélichystraat 2 (Izegem)
Voormalig woonhuis van architect Jules Vercoutere (Izegem). Imposant herenhuis in neogotische stijl van 1898, zie gevelsteen; uitgebreid in 1930 met één travee rechts in aansluitende bouwstijl, volgens bouwplan garage en bibliotheek, naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem).