Parochiekerk Sint-Salvator

Beschrijving

De 12de-eeuwse vieringtoren van de romaanse kerk Sint-Salvator te Harelbeke, is reeds beschermd als monument sinds 19-04-1937. Op 23-04-1974 is deze bescherming uitgebreid tot de bescherming van de volledige kerk.

Waarden

De rangschikking als monument van de toren der Sint-Salvatorkerk wordt uitgebreid tot het gebouw in zijn geheel omwille van het algemeen belang.

Gentsestraat (Harelbeke)
Parochiekerk uit de 18de eeuw, opgetrokken volgens het ontwerp van architect L. Dewez met de bewaarde vieringtoren en kruisbeuk van de 12de-eeuwse, romaanse kerk.

Is de omvattende bescherming van

Orgels parochiekerk Sint-Salvator

Harelbeke (Harelbeke)
Het huidig instrument werd gebouwd door Th. Delmotte & Fils in 1908. Van het oude orgel werden herbruikt: het prospect, de windlade van het hoofdwerk, 8 registers. In WO II werd het orgel zwaar beschadigd; het werd gedemonteerd en opgeslagen. Een algehele reconstructie (en transformatie) geschiedde in 1948, door Jos. & P. Loncke.