Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
13478
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13478

Besluiten

Kasteel Ter Borcht met omgeving en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 15-04-2004  ID: 4206

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel met omgeving is beschermd als dorpsgezicht.



Waarden

De omgeving van de kapel Onze-Lieve-Vrouw Van Bijstand is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De omgeving van de kapel bestaande uit het begrinte erf, de omringende beplanting, het nevenkapelletje en de nabij gelegen lage herberg, vormen van oudsher de omgeving van de kapel en versterken ontegensprekelijk de waarde van het monument.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Kaarshuis

Kapellestraat (Meulebeke)
Kaarshuis opgericht in 1950 op initiatief van Edgard Van Baveghem (Dendermonde, 1880 - Meulebeke, 1952), oud-burgemeester, amateuraannemer, kunstschilder en laatste bewoner van het kasteel Ter Borcht. Deze laat op een stukje hooiland vóór de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Bijstand dat hij in 1949 door ruil verkrijgt, een pleintje aanleggen met gedeeltelijke overwelving van de Devebeek en omheiningsmuur, dit alles ten behoeve van het groeiende aantal bedevaarders. Ontwerper van de kapel is architect Marcel Lambrecht (Meulebeke). Opgenomen in het beschermde dorpsgezicht bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand.


Kapelhuis met winkel en café

Kapellestraat 171 (Meulebeke)
Kapelhuis met winkeltje en café voor de bedevaarders, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Het huis is, net als de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand , steeds in het bezit van de eigenaars en bewoners van het kasteel Ter Borcht .


Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstandkapel

Kapellestraat (Meulebeke)
Bedevaartkapel met 18de-eeuwse kern, herbouwd in neogotische stijl in 1886 met voorportaal van 1934, gelegen ten zuidoosten van het kasteeldomein Ter Borcht nabij de deels overwelfde Devebeek en op de hoek met de voetweg naar de Krekelstraat.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.