Beschermd monument

Kasteeldomein De Lovie: oorlogsbarak en Chinese poort

Beschermd monument van tot heden

ID
13481
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13481

Besluiten

Kasteeldomein De Lovie: oorlogsbarak en Chinese Poort
definitieve beschermingsbesluiten: 01-07-2009  ID: 4633

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming omvat een oorlogsbarak en de Chinese poort.



Waarden

De oorlogsbarak en de Chinese poort op het Kasteeldomein De Lovie te Poperinge worden beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De barak en de toegangspoort, in de volksmond 'Chinese poort' genoemd naar zijn merkwaardige vorm, zijn unieke overblijfselen van een in oorsprong militair hospitaal, dat door de legerleiding was opgericht in Houtem (Veurne) en na de Eerste Wereldoorlog werd omgevormd tot sanatorium. Het zijn materiële getuigenissen van de omstandigheden waarin zieken werden verzorgd tijdens en direct na de oorlog. In 1930 werd het sanatorium overgebracht naar het Kasteeldomein De Lovie. Daar de toegangspoort en barak in 1930 mee naar De Lovie verhuisden, getuigen deze elementen bovendien van de ontstaansgeschiedenis van het sanatorium in De Lovie en vormen ze dus een wezenlijk onderdeel in de medische geschiedenis van het domein.


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Chinese poort

Krombeekseweg 82 (Poperinge)
Toegangspoort gekend als de 'Chinese Poort', afkomstig van een hospitaalsite die tijdens de Eerste Wereldoorlog was opgericht voor de achtergebleven burgerbevolking in het onbezette deel van België en ook tijdelijk als militair hospitaal werd gebruikt. De site bleef na de wapenstilstand fungeren als hospitaal ter vervanging van de vernielde hospitalen in de frontstreek, vervolgens als sanatorium voor tuberculoselijders. In 1930 verhuisde dit sanatorium, samen met één barak en de toegangspoort naar De Lovie in Proven.


Houten barak sanatorium De Lovie

Krombeekseweg 82 (Poperinge)
Houten barak, afkomstig van een hospitaalsite die tijdens de Eerste Wereldoorlog was opgericht voor de achtergebleven burgerbevolking in het onbezette deel van België en ook tijdelijk als militair hospitaal werd gebruikt. De site bleef na de wapenstilstand fungeren als hospitaal ter vervanging van de vernielde hospitalen in de frontstreek, vervolgens als sanatorium voor tuberculoselijders. In 1930 verhuisde dit sanatorium, samen met één barak en de toegangspoort naar De Lovie in Proven.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.