Bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen

Gemeente Moorslede
Deelgemeente Dadizele
Straat Plaats
Locatie Plaats zonder nummer (Moorslede)

Plaats zonder nummer, Moorslede (West-Vlaanderen)

Noord-zuid-georiënteerde monumentale basiliek en belangrijke bedevaartkerk met koor, crypte, transept, vijfbeukig schip en westblok. Voor de streek uitzonderlijk neogotisch bedehuis.

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Dadizele (Moorslede)

In de oude kerk werd in 1726 een nieuw orgel gebouwd door Antoine Gobert (Rijsel). Dit orgel werd rond 1880 overgeplaatst naar de nieuwe kerk omdat er geen middelen waren om een nieuw te kopen. In 1901 werd een "nieuw" orgel geplaatst door Frederik Loncke (Hoogstade); vermoedelijk gaat het om een renovatie van het oude orgel. Het werd vernield in WO I. In 1924 werd een nieuw orgel geleverd door Jules Anneessens (Menen). Het werd rond 1990 totaal omgebouwd door firma Loncke (Zarren).

De bedevaartskerk Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen is beschermd als monument.

Waarden

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu oudheidkundige waarde