Spaanse Kapel

Spaanse Kapel

De Spaanse Kapel is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de Spaanse Kapel als volgt werd gemotiveerd: “als zeldzaam rijk uitgewerkt voorbeeld van een wegkapel van circa 1700: baksteenbouw met rijke verwerking van natuursteen aan de plint, hoekkettingen, banden, deuromlijsting en kroonlijst. Achtkantige plattegrond en helmvormige bekroning op brede houten overstek op klossen. Rondboogvormige deuropening in geprofileerde omlijsting op vlakke neuten en bekroond door een entablement gevat tussen langgerekte voluten. ”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000483, Spaanse Kapel, advies KCML (1985).

De Spaanse Kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Spaanse Kapel

Beselarestraat (Moorslede)
Tegenover hoeve, zogenaamd "Spaanse Kapel". Statie XIII van de zogenaamd Grote ommegang (zie Bakkerhoekstraat). Vermoedelijk 18de-eeuwse kapel, zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en nadien heropgebouwd; restauratie in 1979.