Dadizeele New British Cemetery

Beschermd monument van 22-01-2009 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Moorslede
Deelgemeente Dadizele
Straat Beselarestraat
Locatie Beselarestraat zonder nummer (Moorslede)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/36012/600.1
  • OW002799

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Dadizeele New British Cemetery

Beselarestraat zonder nummer, Moorslede (West-Vlaanderen)

Britse militaire begraafplaats van W.O. I, met ca. 1029 graven; gelegen naast de gemeentelijke begraafplaats van Dadizele; ten Z. (Oliekotstraat) voormalige Duitse bunker (fig.121).

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

De Britse militaire begraafplaats Dadizeele New British Cemetery met Duitse bunker is beschermd als monument.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Dadizeele New British Cemetery met Duitse bunker is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Verzamelbegraafplaats na de oorlog aangelegd, met vooral doden van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Dadizele werd op 29 september 1918 bevrijd, de bevrijding van de regio volgde pas op 14 oktober. Vooral de verovering van de Duitse verdedigingslinie 'Flandern 1 - Stellung' kostte heel wat moeite. Op de begraafplaats staat nog een bunker van deze Duitse stelling.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Begraafplaats ontworpen door Charles Holden, met typische elementen zoals het Cross of Sacrifice en de Stone of Remembrance. Het toegangsgebouw en het schuilhuisje zijn beiden opgetrokken uit natuursteen, met rondbogige doorgang en geprofileerde kroonlijst. Populieren, linden, paardekastanjes en Zweedse lijsterbessen versterken het groene karakter van de begraafplaats, terwijl de typische grafstenen getooid worden met bloemperken en struiken.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.