Eclectisch herenhuis

Geografisch pakket Izegem

De bescherming als monument omvat het herenhuis uit 1908.

Kruisstraat 27 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zijnde een representatief voorbeeld van de eclectische architectuur te Izegem, hier gekenmerkt door de sterke neo-Vlaamserenaissance-inslag. Gebouwd in 1908, naar ontwerp van de Izegemse architect J. Vercoutere, wiens oeuvre voornamelijk gekenmerkt wordt door eclectische panden.
De woning is beeldbepalend in het straatbeeld van de Kruisstraat, die reeds van oudsher deel uitmaakt van het historische stratenpatroon van Izegem.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een representatief voorbeeld van de levenswijze van de Izegemse industrieel i.e. cichorei- en borstelhoutenfabrikant Vandekerckhove-Laleman.

Kruisstraat 27 (Izegem)
Eclectisch herenhuis gedateerd anno/ 1908 zie vergulde cartouches (volgens bouwplan goedgekeurd in 1904), gebouwd voor industrieel Vandekerckhove-Laleman naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem).