Herenhuis ontworpen door Jules Vercoutere

Geografisch pakket Izegem

De bescherming als monument omvat het eclectische herenhuis ontworpen door Jules Vercoutere.

Roeselaarsestraat 96 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
- als zijnde een representatief voorbeeld van een burgerwoning in het begin van de 20ste eeuw in de rijke industriestad Izegem.
- als zijnde een typisch voorbeeld van het oeuvre van de Izegemse architect J. Vercoutere cf. de eclectische ornamentatie onder meer ontleend aan de traditionele neobarok en het 20ste-eeuwse neoclassicisme.
- als zijnde interessant door het eclectische interieur dat voornamelijk aansluit bij de Franse stijlen en waardevol is door de rijke aankleding cf. de fraai uitgewerkte vleugeldeuren en bepleisterde plafonds. Opmerkelijk is de monumentale bordestrap met smeedijzeren neo-Lodewijk XV-leuning.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een typisch voorbeeld van de levenswijze van de welvarende industrieel in de stad Izegem, in het begin van de 20ste eeuw.

Roeselaarsestraat 96 (Izegem)
Voormalig herenhuis van 1911 gebouwd in opdracht van industrieel Fr. De Clercq (eigenaar van stoomkorsettenfabriek "de zwaluw"), naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem); aan de straat afgezet door smeedijzeren hek.