Station Harelbeke: gevels en bedaking

Station: gevels en bedaking

Beschrijving

De gevels en bedaking van het treinstation van de N.M.B.S. met geïntegreerde woning voor de stationschef te Harelbeke, zijn beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: “Behalve het industrieel-archeologisch belang als typische 19de-eeuws spoorwegstation, en het historisch belang als getuige van het rijke vlasverleden van Harelbeke, vertoont het gebouw omwille van de kwaliteit van de architectuur een uitgesproken artistieke waarde (arch. Fouquet, 1890)."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000371, Station (monument),(S.N., 1980).

Waarden

Het station (gevels en bedaking) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Station Harelbeke

Stationsplein 1, 1A (Harelbeke)
Station van de N.M.B.S. met geïntegreerde woning voor de stationschef, gelegen langs de circa 1839 opgerichte spoorlijn Gent-Kortrijk. Gebouwd in 1896 in neo-Vlaamse renaissancestijl naar de ontwerpplannen van architect Henri Fouquet.