Herenhuis Het Genthof

Geografisch pakket Ieper

Herenhuis Het Genthof te Ieper, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke en historische waarde van het monument als volgt werden gemotiveerd: ”Bakstenen dubbele trapgevel gebouwd in de tweede helft van de 16de eeuw. Opmerkelijk is het gebruik van geprofileerde baksteen in de boogvelden en van getorste pinakels. Doorlopende waterlijst boven de kruisvensters, schuine bakstenen dorpels. Na 1903 werd de gevel in zijn oorspronkelijke toestand hersteld, behalve wat de travee-ordening van het gelijkvloers betreft (de oorspronkelijke linkergevel telde op het gelijkvloers vier traveeën, twee ervan werden in de 19de eeuw vervangen door een koetspoort. Bij de restauratie werd een brede ingang behouden). Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de gevel gedeeltelijk vernield, bij de wederopbouw werden de vooroorlogse plannen ongewijzigd overgenomen.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000454, 16 monumenten, advies KCML (1983).

Het huis, Genthof, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

D'Hondtstraat 21 (Ieper)
Herenhuis oorspronkelijk daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw en gerestaureerd circa 1904. Na de Eerste Wereldoorlog werd de zwaar beschadigde, doch niet totaal vernielde straatgevel naar de vooroorlogse plannen hersteld. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder twee aanleunende zadeldaken, gemarkeerd door een dubbele trapgevel, respectievelijk vier traveeën links en twee traveeën rechts, van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen.