Herenhuis

Geografisch pakket Ieper

Het voormalige arrondissementscommissariaat te Ieper, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke en historische waarde van het monument als volgt werden gemotiveerd: ”Het is een gepleisterde pilastergevel met uitspringende middentravee in natuursteen met banden. De middentravee wordt begrensd door een driehoekig fronton. De sluitstenen van de poort en van het segmentboogvenster zijn bewerkt. De poort heeft een geprofileerde omlijsting. De gepleisterde gevel is eerder zeldzaam in het Iepers straatbeeld.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000454, 16 monumenten, advies KCML (1983).

Waarden

Het arrondissementscommissariaat is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Herenhuis

D'Hondtstraat 23 (Ieper)
Arrondissementscommissariaat sinds 1947 ondergebracht in de herenwoning Cotteau de Patin met vrij getrouw aan het vooroorlogs classicistisch uitzicht gereconstrueerde straatgevel; volgens foto van juli 1919 was de gevel zwaar beschadigd doch niet volledig verwoest.