Circulaire burcht

Circulaire versterking: ondergrondse resten

De bescherming omvat de ondergrondse resten van de voormalige circulaire versterking.

Waarden

De ondergrondse resten van de voormalige circulaire versterking te Veurne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, wetenschappelijke waarde

historische, in casu archeologische waarde, de wetenschappelijke waarde en sociaal-culturele waarde:

als zijnde de getuigenis van zowel een prestedelijke nederzetting en versterkte burcht uit de 9de eeuw; als een grafelijke burcht die zich in de 11de eeuw ontwikkelt tot een vroege stedelijke kern, samen met de markt die aan de rand van deze burcht ontstaat.

Circulaire burcht

Citernestraat, Grote Markt, Scholasterstraat, Witte Kanunnikstraat (Veurne)
Vluchtburchten, wijkplaatsen voor de plaatselijke bevolking, zijn geïnstalleerd op initiatief van de Vlaamse graaf Boudewijn II en bedoeld om aan de impact van de Noormanneninvallen te weerstaan. De sporen van deze ronde burcht (diameter: 180 m) zijn bewaard in het stratenpatroon van de binnenstad.