Kasteeldomein Casier: gemaal

Gemeente Waregem
Straat
Locatie Waregem (Waregem)

Kasteeldomein Casier

Stationsstraat 34, Waregem (West-Vlaanderen)

19de-eeuws, neoclassicistisch kasteeltje met koetshuis, gelegen in een uitgestrekt kasteelpark met siervijvers, brugjes, een ijskelder.

Typologiegemalen
Dateringderde kwart 19de eeuw

Beschrijving

Het pompmolentje, oorspronkelijk gebouwd om de kasteelvijvers van water te voorzien, is beschermd als monument.

Waarden

Het houten windmolentje op stenen onderbouw, genaamd het pompmolentje Casier, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, industrieel-archeologische waarde

Als enig overgebleven voorbeeld van een klein pompmolentje met een open constructie op een stenen torentje, uitgerust met een wiekenas met krukas ter aandrijving van een pompstang alsook van een heden verdwenen zuigerpomp, te dateren tussen 1872 en 1883 en dat diende voor de bevoorrading van hoger gelegen kasteelvijvers;
Tevens gaat het om een materiële getuige van de wijze waarop gedurende eeuwen een dergelijk kleinschalig watertransport door middel van windkracht werd gestuwd, in een periode dat andere kleine en goedkope motoren nog moesten ontwikkeld worden;
Het illustreert het reeds eeuwenoude gebruik van zuigerpompen vanaf de tweede helft van de 16de eeuw tot op heden;
Tenslotte illustreert het de wijze waarop eigenaren van kastelen hun parken en de waterhuishouding van deze parken inrichtten.