Kasteeldomein Casier: gemaal

Houten windmolen Pompmolentje Casier

Beschrijving

Het pompmolentje, oorspronkelijk gebouwd om de kasteelvijvers van water te voorzien, is beschermd als monument.

Waarden

Het houten windmolentje op stenen onderbouw, genaamd het pompmolentje Casier, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde, sociaal-culturele waarde

Als enig overgebleven voorbeeld van een klein pompmolentje met een open constructie op een stenen torentje, uitgerust met een wiekenas met krukas ter aandrijving van een pompstang alsook van een heden verdwenen zuigerpomp, te dateren tussen 1872 en 1883 en dat diende voor de bevoorrading van hoger gelegen kasteelvijvers;
Tevens gaat het om een materiƫle getuige van de wijze waarop gedurende eeuwen een dergelijk kleinschalig watertransport door middel van windkracht werd gestuwd, in een periode dat andere kleine en goedkope motoren nog moesten ontwikkeld worden;
Het illustreert het reeds eeuwenoude gebruik van zuigerpompen vanaf de tweede helft van de 16de eeuw tot op heden;
Tenslotte illustreert het de wijze waarop eigenaren van kastelen hun parken en de waterhuishouding van deze parken inrichtten.

Kasteeldomein Casier

Stationsstraat 34 (Waregem)
Neoclassicistisch landhuis, in oorsprong daterend van circa 1852 en vrij grondig uitgebreid in 1921, en koetshuis, eveneens van circa 1852 met oranjeriegedeelte links en in 1904 aangebouwde hondenkennel. Gelegen in een kasteelpark vermoedelijk daterend van circa 1872 en ontworpen in Engelse landschapsstijl met romantiserende invloed, voorzien van siervijvers, brugjes en een ijskelder. In het park bevindt zich ook het laatste overblijvend exemplaar van een 19de-eeuws pompmolentje in Vlaanderen, gebouwd tussen 1872 en 1883. Aan de Stationsstraat is het park afgesloten door een laag gecementeerd muurtje, waarboven een ijzeren hekwerk; de toegang wordt gemarkeerd door vierkante, gecementeerde pijlers met vaasbekroning.