Beschermd monument

Villa in cottagestijl

Beschermd monument van 20-11-2001 tot heden
ID: 13510   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13510

Besluiten

Geografisch pakket Izegem
definitieve beschermingsbesluiten: 20-11-2001  ID: 3774

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de villa in cottagestijl, ontworpen door architecten Jozef en Luc Viérin.Waarden

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 57 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een stadsvilla van 1927, gebouwd in opdracht van schoenfabrikant David Decoene. De woning sluit aan bij de Engelse cottage-architectuur, getypeerd door het specifieke materiaalgebruik (baksteen en hout), de erkers, de markante schouwen, de overkragende verdiepingen, de hoge daken met dakkapel en de puntgevels. De hal vormt naar Engels voorbeeld het centrum van de woning cf. grote raampartij.
De cottage is het enige gebouw te Izegem dat ontworpen werd door de Brugse architecten J. en L. Viérin en is tevens één van de weinige woningen die niet door een plaatselijke architect werd ontworpen.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de nieuwe tendens van de Izegemse industriëlen om de eigen woning niet meer bij de fabriek, maar aan de toenmalige, meer landelijke, stadsrand te bouwen, onder meer aan de prestigieuze zogenaamde 'Boulevard' (Burgemeester Vanden Bogaerdelaan).


Aanduiding van

Is de bescherming van

Villa in cottagestijl

Burgemeester Vandenbogaerdelaan 57 (Izegem)
Monumentale villa in cottagestijl, zie materiaalgebruik (baksteen en hout), overkragende verdieping, hoge daken met dakkapel en markante schouwen met overstekende dakrand en windborden, puntgevels onder meer in navolging van het traditionele, zogenaamd "Normandische" vakwerk en met bakstenen vullingen in keperverband.