Station Sint-Eloois-Vijve

Beschermd monument van 10-10-2002 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Waregem
Deelgemeente Sint-Eloois-Vijve
Straat Vijfseweg
Locatie Vijfseweg 200 (Waregem)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34040/602.1
  • OW001772

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Station Sint-Eloois-Vijve

Vijfseweg 200, Waregem (West-Vlaanderen)

Voormalig spoorwegstation van Sint-Eloois-Vijve, gebouwd in 1913 (registratie in het kadaster in 1914). Sinds de jaren 1990 herbestemd tot de meubel- en decoratiewinkel "Chinoh".

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het voormalig spoorwegstation van Sint-Eloois-Vijve is beschermd als monument. De bescherming omvat het stationsgebouw met kasseiplein en bordes.

Waarden

Het spoorwegstation met inbegrip van het kasseiplein en het bordes is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van een spoorwegstation (type halte) van de Belgische staat, gebouwd in de periode net vóór de Eerste Wereldoorlog. en dit ter vervanging van een ouder station;
Het wordt niet enkel gekenmerkt door het vrij zeldzaam voorkomend materiaalgebruik, namelijk grijze baksteen verfraaid met rode baksteen maar ook door de aanwezigheid van figuratieve tegeltableaus, van Italiaanse origine, verwijzend naar de vlasnijverheid. Ook zijn het oude bordes en het oude gekasseide voorplein bewaard. Het gaat tevens om een materiële getuige van het belang van de spoorweginfrastructuur, in casu de aanwezigheid van een centraal gelegen station, voor de bloeiende plaatselijke vlasnijverheid van vóór de Eerste Wereldoorlog.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.