Villa ontworpen door Carlos Beyaert

Geografisch pakket Izegem

De bescherming als monument omvat de villa uit 1926 ontworpen door Carlos Beyaert.

Dweersstraat 10 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als zijnde een typisch voorbeeld van stadsvilla uit het interbellum gebouwd in opdracht van een rijk industrieel.
Het eerder eenvoudig uitgewerkte volume verbergt een rijkelijk uitgewerkt interieur dat qua aankleding aansluit bij de toen gangbare art-decostijl en werd vermoedelijk gedeeltelijk ontworpen door de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene. De hal vormt naar Engels model het hart van de woning en wordt verlicht door glas-in-loodvensters.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld van de levensstijl van de welvarende Izegemse industrieel in de jaren 1920.

Dweersstraat 10 (Izegem)
Vrijstaande villa gelegen midden in een beboomde tuin, aan de straat afgezet door laag muurtje; houten hek tussen bakstenen pijlers. Eclectisch herenhuis, aanleunend bij de cottage-architectuur, zie hoogopgaande daken, van 1926 en naar ontwerp van Carlos Beyaert (Izegem), zie portaal.