Domein Saint-Georges: landhuis, toegangspoort, paardenstallen, conciërgewoning en omheiningsmuur

Beschermd monument van 15-04-2004 tot heden

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Waregem
Deelgemeente Waregem
Straat Felix Verhaeghestraat
Locatie Felix Verhaeghestraat 21, Felix Verhaeghestraat 25, Felix Verhaeghestraat 27 (Waregem)
Alternatieve naam Villa Saint-Georges

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/34040/605.1
  • OW002369

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Domein Saint-Georges

Felix Verhaeghestraat 21, 25-27, Waregem (West-Vlaanderen)

Imposant landhuis, zogenaamd "Villa Saint-Georges" of ook wel "Villa Joire" (naar de naam van de bouwheer). Samen met de naast gelegen conciërgewoning (nummer 25) en de paardenstallingen (nummer 21) is de villa beschermd als monument bij M.B. van 15/04/2004.

Is de omvattende bescherming van

Conciërgewoning

Felix Verhaeghestraat 25, Waregem (West-Vlaanderen)

Conciërgewoning van het naastgelegen landhuis (nummer 27). Samen met de villa en de paardenstallingen (nummer 21) is de conciërgewoonst beschermd als monument bij M.B. van 15/04/2004.

Paardenstallen

Felix Verhaeghestraat 21, Waregem (West-Vlaanderen)

Paardenstallen bij het naastgelegen landhuis. Samen met de villa en de conciërgewoning zijn de stallingen beschermd als monument bij M.B. van 15/04/2004.

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het landhuis Saint-Georges met toegangspoort, paardenstallen, conciërgewoning en afsluitmuur.

Waarden

Het landhuis, zogenaamd Saint-Georges, met bijhorende toegangspoort, paardenstallen, conciërgewoning en afsluitingsmuur, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een imposante en beeldbepalende villa opgetrokken in 1904 in opdracht van A. Joïre een Noord-Franse wisselagent en paardenfokker;
Als zijnde een vroeg voorbeeld van een landhuis opgetrokken in Engelse cottagestijl en met invloeden uit de Anglo-Normandische bouwtrant, zie de grillige plattegrond, het volume- en dakenspel en het contrasterend materiaalgebruik (natuursteen, baksteen en bepleistering). Opmerkelijk is de gaaf bewaarde toestand van het landhuis waarbij onder meer de bakstenen benedenbouw die niet werd witgeschilderd;
Als zijnde een villa met gaaf bewaard en rijk interieur voornamelijk daterend van 1925 en ontworpen door de 'Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene'. De Kortrijkse Kunstwerkstede is op dat ogenblik één van de meest gerenommeerde meubelfabrikanten en interieurontwerpers van Vlaanderen, die voornamelijk werken in opdracht van de bourgeoisie;
De gaaf bewaarde paardenstallen (1904 en 1908) en conciërgewoning (1910) maken deel uit van de site en zijn historisch verbonden met het landhuis. Hun architectuur sluit aan bij deze van de villa. Ze zijn de getuigen van de relatie tussen de paardensport en het landhuis.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een getuige van het belang dat Waregem Koerse, één van dé sportevenementen in Vlaanderen, reeds had circa 1900;
Als zijnde een getuige van de geschiedenis van de paardensport in Waregem;
Als zijnde een getuige van de grote uitstraling die Waregem Koerse reeds had rond de eeuwwisseling, zelfs Noord-Franse industriëlen vestigden zich in Waregem en richtten er een paardenkwekerij op;
Als zijnde een getuige van de vrijetijdsbesteding van de bourgeoisie op het eind van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.