Brouwerswoning

Geografisch pakket Izegem

De bescherming als monument omvat de brouwerswoning in art-decostijl.

Roeselaarsestraat 107 is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een representatief voorbeeld uit het oeuvre van de Izegemse architect A. Spriet, die zowel modernistische als meer traditionele, panden ontwierp, aangepast aan de eisen van de opdrachtgever.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Zijnde een representatief voorbeeld van de interbellumarchitectuur te Izegem. De woning valt op in de Roeselaarsestraat, de invalsweg van Izegem, door het parement van geëmailleerde witte baksteen, afgewisseld door de banden in natuursteen, en de opvallende bekroning van de rechtertravee met bolvormige bekroningselementen die verwijzen naar de Franse Beaux-Artstraditie.
Het gaaf bewaarde en rijk uitgewerkte interieur, dat qua stijl aansluit bij de art deco, geeft een duidelijk beeld van de welvaart van de Izegemse bourgeoisie in het interbellum. Opvallend is de bijzonder verzorgde en kleurrijke uitwerking en het gebruik van rijke materialen cf. de fraaie vloer van rode granito, afgebiesd door mozaïek, de geometrisch uitgewerkte trap, de glas-in-loodvensters, de radiatorkasten en de strak uitgewerkte schouw van groene marmer.

Brouwerswoning

Roeselaarsestraat 107 (Izegem)
Voormalige brouwerswoning, naar ontwerp van A. Spriet (Izegem), gebouwd in 1930 in opdracht van M. Vandeputte. Onderkelderd art-decodubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen).