Woonhuis Goed Groenendael en muurfragmenten

Gemeente Leuven
Straat Janseniusstraat
Locatie Janseniusstraat 4-6 (Leuven)

Blekerij Goed Groenendael

Janseniusstraat 4-6, Leuven (Vlaams-Brabant)

Het oorspronkelijk L-vormige complex, 1684 gedateerd, bestond uit een straatvleugel van elf traveeën en een vijf traveeën brede dwarsvleugel. Na zware vernielingen in de Tweede Wereldoorlog, werd in 1951 de grotendeels gespaarde straatvleugel gerestaureerd en de dwarsvleugel als ruïne behouden.

Beschrijving

Woonhuis Goed Groenendael met muurfragmenten, een voormalige blekerij te Leuven, is beschermd als monument.

Waarden

Het woonhuis met inbegrip van de resterende muurfragmenten verwijzend naar het oorspronkelijk L-vormig complex (muurstuk langs de Broekstraat, bogenrij in gesinterde baksteen en de vier muurstukken van de korte Dijlevleugel) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu documentaire waarde