Bankgebouw en directeurswoning

Geografisch pakket Ieper

De vroegere Nationale Bank met directeurswoning te Ieper, is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de artistieke en historische waarde van de monumenten als volgt werden gemotiveerd: ”Bakstenen gevel met natuurstenen plint, op het gelijkvloers is het baksteenmetselwerk in banden aangebracht, op de verdieping komen pilasters voor. De gevelversieringen zijn uitgevoerd in natuursteen. De verdiepingen worden gescheiden door een opvallende kordonlijst. In het mansardedak is per travee een dakvenster aangebracht, de hoekgevel wordt begrensd door een rond torentje. Borstwering met balusters, smeedijzeren balkons en traliewerk aan een aantal van de vensters op het gelijkvloers. Het gebouw met zijn versierde gevel is enig in het Iepers stadsbeeld.”

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000454, 16 monumenten, advies KCML (1983).

Waarden

De bank en het restaurant zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Menenstraat 2, Sint-Jacobsstraat 1 (Ieper)
Vroeger Nationale Bank, thans ook deels benut als horecabedrijf. Bankgebouw met directeurswoning (Meensestraat nummer 2) en aansluitende tuinmuur op de hoek bij de Grote Markt-Meensestraat.