Mechanische spinnerij en weverij

Besluit tot vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in de provincie Oost-Vlaanderen

Beschrijving

Het bedrijf ontstond uit een mechanische spinnerij, opgericht in het eerste kwart van de 19de eeuw door Karel en Lodewijk de Hemptinne. In 1865 omgevormd tot weverij, vanaf circa 1880 N.V. Florida. De oudste constructie aan de Molenaarsstraat dateert van 1851 en 1865, en deed dienst als weverij. Baksteenbouw van één bouwlaag, tweeëntwintig traveeën, onder raekemdaken. De gebouwen aan westzijde kwamen tussen 1894 en 1910 tot stand. Constructies van twee bouwlagen en blinde zolderverdieping, onder aanleunende zadeldaken.

industrieel-archeologische waarde

Molenaarsstraat 111 (Gent)