Flanders Field American Cemetery

Amerikaanse militaire begraafplaats Flanders Field American Cemetery and Memorial

Beschrijving

De Amerikaanse militaire begraafplaats Flanders Field American Cemetery, met uitzondering van de conciërgewoning en nutsgebouw, is beschermd als monument.

artistieke waarde, historische waarde

artistieke waarde en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Stijlvol ingerichte begraafplaats, aangelegd in ruitvorm met vier perken en vier paden (waaronder het toegangspad) die symmetrisch rond een centrale gedenkkapel aangelegd zijn. De graven zijn vervaardigd uit wit marmer en nemen de vorm aan van een Latijns kruis of een davidster (joden);
Blikvanger is de centrale gedenkkapel uit witte natuursteen (Pouillenay-steen) op een achthoekig platform, onder meer afgewerkt met een zware bronzen versierde toegangsdeur en een mozaïek op het plafond met vredesduiven en een vergulde olielamp onder een sterrenhemel. Op de binnen- en buitenmuren zijn teksten en symbolische voorstellingen aangebracht;
Ook de andere elementen zijn verfijnd afgewerkt, zoals de witte toegangszuilen of de decoratieve urnen. De Amerikaanse vlag bij de toegang is gemonteerd op een bronzen sokkel, die versierd is met acanthusbladeren, vlinders, schelpen, eikenbladeren en eikels;
De waarde van deze architecturale elementen wordt versterkt door de symmetrische tuinaanleg. De begraafplaats wordt omgeven door een groenscherm en is opgevat als een rustige tuin met veel graspartijen, die omgeven worden door hagen, struiken en bomen. De paden worden geflankeerd door leilinden;
De begraafplaats zelf en de kapel werden ontworpen door Dr. Paul P. Cret uit Philadelphia, Pennsylvania. Landschapsarchitect van dienst was J. Greber, Parijs. De sokkel van de vlaggenmast werd ontworpen door Egerton Swartwout, New York en uitgevoerd door Susse Frères, Parijs. Andere architecturale elementen zijn van de hand van L. Bottiau, Parijs.

in casu de historische context en militair-historische waarde:
Dit is de enige Amerikaanse begraafplaats in België met doden uit de Eerste Wereldoorlog. Het is bovendien de enige Amerikaanse begraafplaats in Vlaanderen. Op de begraafplaats liggen doden van de vier Amerikaanse divisies die in België streden: de 27ste en de 30ste divisies tijdens de 'Ontzettingsgevechten' bij Ieper en Heuvelland en de 37ste en de 9ste divisies tijdens het Bevrijdingsoffensief in de omgeving van Waregem. In het totaal liggen er 368 Amerikanen begraven, terwijl er 43 vermisten herdacht worden op de centrale herdenkingskapel;
Hoewel de begraafplaats werd aangelegd in de jaren 1921-1922 en de kapel gebouwd werd in 1930, volgde de officiële inwijding van de begraafplaats pas in 1937.

Wortegemseweg (Waregem)
Amerikaanse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, aangelegd in de jaren 1921-1922 en ingehuldigd in 1937. De begraafplaats wordt gekenmerkt door een ruitvormig grondplan, met centraal een gedenkkapel waarrond symmetrisch vier perken en vier paden aangelegd zijn. Behalve het toegangspad leiden de drie andere paden naar drie urnen die opgesteld staan in afzonderlijke delen van de tuin. Het ontwerp van de begraafplaats en kapel zijn het werk van Dr. Paul P. Cret uit Philadelphia, Pennsylvania. Landschapsarchitect van dienst was J. Greber, Parijs. Andere architecturale elementen zijn van de hand van A. Bottiau, Parijs.