Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Hoogstamboomgaard achter de Sint-Pieterskapel

Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Haspengouw tussen Borgloon en Vechmaal
vaststellingsbesluiten: 23-12-2016  ID: 14383

Beschrijving

Deze hoogstamboomgaard is in het centrum van Sint-Pieters-Heurne gelegen. De boomgaard bestaat uit diverse soorten, voornamelijk oude bomen en is vrij compleet (weinig uitval). Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) wordt op deze locatie reeds een hoogstamboomgaard afgebeeld. De boomgaarden werden in die periode voornamelijk gebruikt voor eigen consumptie en voor de lokale markt. De boomgaard is langs de noordelijke zijde afgegrenst door een meidoornhaag, een afsluiting die werd gebruikt om het vee op de boomgaard te laten grazen.

De boomgaard wordt nu gebruikt als tuin. Zijn ligging, achter de Sint-Pieterskapel en omringende kerkhof en de samenhang met dit bouwkundige erfgoed geeft het geheel een belangrijke esthetische waarde.

Heurnestraat 85 (Heers)
Deze hoogstamboomgaard is gelegen in het centrum van Sint-Pieters-Heurne. De boomgaard bestaat uit diverse soorten, voornamelijk oude bomen en is vrij compleet (weinig uitval).

Wordt opgevolgd door