Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Hoogstamboomgaarden bij kerk Grootloon

Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Haspengouw tussen Borgloon en Vechmaal
vaststellingsbesluiten: 23-12-2016  ID: 14383

Beschrijving

Dit cluster van hoogstamboomgaarden is gelegen bij het kerkje van Grootloon. Deze boomgaarden zijn reeds op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) afgebeeld en in de loop van de 19de en 20ste eeuw wordt het areaal verder uitgebreid naar het westen. De boomgaarden bestaan uit verschillende fruitsoorten en zijn gemengd van ouderdom. Hier en daar komen meidoornhagen als afsluiting voor en staat er een ijzeren toegangshek. Veel van de boomgaarden worden begraasd, wat bijdraagt aan de historische waarde. Op deze plaats is de waarde van de boomgaarden niet enkel historisch, ook de esthetische waarde is van groot belang. De visuele relatie tussen de boomgaarden op het glooiende landschap en het kerkje is zeer sterk. De hoogstamboomgaarden in Haspengouw en zeker in de omgeving van Grootloon waar nog een grote dichtheid bestaat, kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap, dit is zeker in de omgeving van Grootloon het geval waar er historisch gezien al een hoge dichtheid aanwezig was.

Grootloonstraat (Borgloon)
Bij het kerkje van Grootloon zijn ook reeds op de Ferrariskaart hoogstamboomgaarden afgebeeld. Enkel direct rond de kerk. In de loop van de 19de en 20ste eeuw zal het areaal verder uitbreiden naar het westen. De boomgaarden bestaan uit verschillende fruitsoorten en zijn gemengd van ouderdom.

Wordt opgevolgd door