Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde

Hoogstamboomgaard op helling

Vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde van 23-12-2016 tot heden

ID
13583
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/13583

Besluiten

Haspengouw tussen Borgloon en Vechmaal
vaststellingsbesluiten: 23-12-2016  ID: 14383

Beschrijving

Deze hoogstamboomgaard gelegen langs de Romeinse Kassei is beeldbepalend in het landschap. Het zicht op de boomgaard is esthetisch aantrekkelijk door zijn ligging op een steile helling naast de Romeinse weg. Aan de Romeinse weg is er een toegangshek aanwezig. De boomgaard bestaat uit veel oude bomen met representatieve groeivormen. Door zijn ouderdom is er wel veel uitval en dood hout. Dit draagt echter bij tot de natuurwaarde van de boomgaard. Dit wordt verder versterkt door de aanwezigheid van extensief beheerd grasland (door koeien begraasd) op de steile helling.

Het noordelijke deel van de boomgaard gaat terug tot het eind van de 19de eeuw, de rest is van het begin van de 20ste eeuw. Dit past in de periode van de agrarische geschiedenis waarin de hoogstamboomgaarden in Haspengouw een grote opkomst kenden en grote delen van het landschap zouden beslaan. Ook in de omgeving van de Romeinse weg was dit het geval.Aanduiding van

Is de vaststelling van

Hoogstamboomgaard op helling

Romeinse Kassei (Borgloon)
Beeldbepalende hoogstamboomgaard gelegen langs de Romeinse Kassei. Het zicht op de boomgaard is kenmerkend door zijn ligging op een steile helling naast de Romeinse weg. De boomgaard bestaat uit veel oude bomen met representatieve groeivormen.